Nytt ägande i Bruskes Måleri AB

2020.06.08

Stoby bildar Nordic Surface Group tillsammans med Capillar Equity


Stoby Måleri AB (”Stoby”) ingår tillsammans med ytterligare två ledande aktörer inom ytskiktsbranschen ett partnerskap med investeringsbolaget Capillar Equity Fund I AB (”Capillar”) och bildar Nordic Surface Group (”NSG” eller ”Gruppen”). Syftet är bland annat att stärka erbjudandet för kunder och medarbetare med ambitionen att bli Sveriges ledande ytskiktsföretag. Bolagen som idag bildar den nya gruppen är Stoby Måleri AB i Hässleholm, Ekbladhs Måleri AB i Landskrona och Bruske Måleri AB i Stockholm.

Gruppen erbjuder en stor bredd av ytskiktstjänster, i huvudsak inom måleri och golvläggning men även kakling, fasadrenovering och brandskyddsbeläggning m.m. Stoby, med ca 400 medarbetare är södra Sveriges största ytskiktsbolag med fokus på underhållsmåleri; Ekbladhs Måleri AB med ca 100 medarbetare är västra Skånes ledande ytskiktsbolag med fokus på entreprenader. Bruske Måleri AB med ca 90 medarbetare är ett av Stockholms äldsta och mest renommerade måleriföretag med fokus på underhållsmåleri. Gruppens fokus ligger inom underhållstjänster och tillsammans kommer omsättningen uppgå till ca 730 mkr.

Stoby, liksom övriga bolag i Gruppen, kommer i allt väsentligt att fortsätta sin verksamhet såsom den bedrivs idag med samma varumärke och organisation. Gruppens verksamhet ska ha en stark prägel av decentraliserat beslutsfattande och entreprenörskap men även ta vara på synergier inom en mängd områden som möjliggörs genom att tillhöra en större sammanhängande grupp.

”Att ta detta steg nu känns helt rätt för Stoby, säger Stefan Olsson, VD för Stoby. Ytskiktsbranschen står inför en konsolidering driven bland annat av en ökad professionalisering inom byggbranschen och Stoby vill ta en ledande roll i denna omvandling. Capillar besitter stor erfarenhet av att sammanföra och utveckla företagsgrupper som denna och tillsammans ökar vi våra möjligheter att stärka vår kompetens och konkurrenskraft.”

Som VD och koncernchef för NSG tillträder idag Jonas Danielsson, en långvägare i branschen med ledande befattningar inom Sandå och senast i Timblads. Styrelsen i NSG kommer att ledas av Per Leopoldson, med över 30 års erfarenhet från bygg- och fastighetsbranschen, bl.a. som CFO i Bravida och styrelsemedlem i Instalco och SBC.
Capillar innehar drygt 50% av aktierna i NSG. Nuvarande ägare i Stoby och de övriga verksamhetsbolagen behåller således ett fortsatt betydande ägande i Gruppen.

Stoby Måleri AB är ett familjeföretag som startades 1969 av målarmästare Göran Olsson och Gittan Olsson, i deras hem i Stoby utanför Hässleholm. Idag drivs företaget av deras tre söner, Stefan, Peter och Rickard. Idag finns Stoby på flertalet orter runtom i Skåne, Småland och Halland. Stoby har elva hantverkskontor och fyra butiker, varav tre är köksbutiker i samarbete med Ballingslöv. Med ca 400 medarbetare är företaget södra Sveriges största ytskiktsbolag med fokus på underhållsmåleri.

Ekbladhs Måleri AB grundades 1967 av Sven Ekbladh i Svalöv. Sonen Anders Ekbladh tog över företaget 1997 och utökade verksamheten med Plattsättning, Golv och Fasadarbete. Idag har Ekbladhs ca 100 medarbetare med bas i Landskrona och är västra Skånes ledande ytskiktsbolag med fokus på entreprenader.

Bruske Måleri AB är med ca 90 medarbetare är ett av Stockholms äldsta och mest renommerade måleriföretag med fokus på underhållsmåleri. Företaget grundades 1936 av Carl Bruske, en reklamtecknare från Dalarna som sökte lyckan i Stockholm. Under en stor del av tiden sedan dess har tyngdpunkten i verksamheten legat på långa ramavtal med allmännyttan, stora privata hyresvärdar och bostadsrättsföreningar. Idag leds företaget av delägarna Mikael Holmgren (VD), Tomas Forsberg, Ted Edin, Alexander Rignell och Kenneth Lindell.

Capillar Equity är ett nordiskt investmentbolag som investerar i mindre och medelstora bolag i Norden för att genom tillväxt, lönsamhetsförbättring och ökad professionalism utveckla dem till ledande inom sin bransch. Capillar Equity grundades av fem nordiska partner med lång samlad erfarenhet av investeringar och praktisk företagsutveckling inom ett flertal branscher. Bakom Capillar Equity står institutionella såväl som privata investerare med möjlighet att investera 500 MSEK i eget kapital.