Hur ska jag gå tillväga när jag väljer färg eller tapet?

Under fliken ”Tapetval” finns länkar till några av våra leverantörer. Det målaren behöver veta är färgens NCS-kod eller tapetnumret. Färgprover med
NCS-koder finns på de allra flesta färgaffärer, dessa koder är gemensamma för alla färgtillverkare. Tapeter är oftast numrerade på baksidan av provet.

För att vi ska kunna göra ett bra och snabbt arbete vid renoveringen av er lägenhet måste målaren kunna arbeta obehindrat. Innan arbetet kan påbörjas ber vi er därför göra följande:

  • Plocka bort mattor, gardiner och gardinstänger, tavlor, tak- och vägglampor, blommor och andra lösa föremål ur rummet. Tänk på att oskyddade föremål lätt kan få färgstänk på sig. Du har ansvar för de saker du själv äger medan målaren ansvarar för att ta ner sådant som tillhör lägenheten.
  • I större rum samlar du möblerna mitt i rummet så att de bildar en grupp som inte är högre än att vi kommer åt att måla taket. De högsta möblerna ska vara i mitten. Mindre rum (mindre än 3 meter breda) ska tömmas helt på möbler.
  • Dekaler, klistermärken, spikar och krokar skall vara borttagna. Stoppa tändstickor i de skruvhål du vill behålla.
  • Snickerier och väggytor till exempel ovansidan på köksskåp, bakom spisen och bakom badkar skall vara rengjorda från damm, smuts och fett.
  • Vid sprutlackering av köksluckor och lådor behöver lådorna tömmas, men ej skåpen.

 

När kommer målaren?

Målaren försöker förvarna mellan 3 och 5 dagar innan innan han eller hon planerar att starta arbetet i din lägenhet. Detta sker företrädesvis via telefon eller i andra hand med hjälp av en varsellapp. I vanliga fall är arbetet i din lägenhet igång inom 2 månader efter att din beställning kommit oss tillhanda.

Hur lång tid tar arbetet?

Beräkna att det tar cirka 1,5 dag per utrymme som skall göras. Ibland mer, ibland mindre beroende på storlek på utrymmet och behov av behandlingar.

Hur ska jag sköta de nymålade ytorna?

Var försiktig med nymålade ytor. Färgens slutliga goda egenskaper uppnås först efter några veckor därför bör du vara försiktighet med tanke på slitage, repkänslighet och att färgen kan bli glansig. Efter härdningstiden används handdiskmedel alternativt allrengöringsmedel som inte innehåller lösningsmedel för att göra rent.

Matta tak- och väggfärger (vanligen tak och väggar i rum och hallar)
Normal rengöring – Matta ytor är generellt känsliga för uppglansning om man gnider på ytan. Den kan också bli flammig, framför allt vid kraftig tvättning. Vid rengöring torka därför av ytan försiktigt med en väl urvriden trasa.

Halvmatta och halvblanka färger (vanligen väggar och tak i kök och våtrum)
Normal rengöring – Gör ren ytan med handdiskmedel, alternativt allrengöringsmedel. Tvätta alltid nedifrån och upp. Skölj med vatten och ventilera därefter för att minska fuktigheten i luften.

Fläckborttagning – Prova först med handdiskmedel eller allrengöringsmedel. Då fläckar inte går bort kan man pröva att försiktigt använda alifatnafta. Med utspädd ättiksyra (matättika) avlägsnar man rostfläckar. Svarta missfärgningar kan uppstå när man gnider metall mot färgytan (gäller snickerier som målats med vattenburen färg). Radera dem med ett suddgummi.

Snickerier målade med vattenburen snickerifärg
Ställytor bör inte belastas under härdningstiden. Latexfärg är termoplastisk, det vill säga att den mjuknar och är känslig för värme, fukt och belastning. Skador kan därför uppkomma på ställytor av till exempel plastföremål och tunga eller fuktiga husgeråd. Använd aldrig sprit eller starka lösningsmedel.

Normal rengöring – Använd handdiskmedel alternativt allrengöringsmedel som inte innehåller lösningsmedel. Tvätta alltid nedifrån och upp. Skölj med rikligt med vatten och ventilera därefter för att minska fuktigheten i luften.

Fläckborttagning – Prova med handdiskmedel eller allrengöringsmedel. Då fläckar inte går bort kan man pröva att försiktigt använda alifatnafta. Med utspädd ättiksyra (matättika) avlägsnar man rostfläckar. Svarta missfärgningar kan uppstå när man gnider metall mot färgytan (gäller snickerier som målats med vattenburen färg). Radera dem med ett suddgummi.

Väggar tapetserade med papperstapet typ Borosan, Decorama och Fioton
Tapeter av märket Borosan, Decorama och Fioton tål tvättning med svamp, ljummet vatten och tvållösning eller syntetiskt tvättmedel.

Fönstermålning
Tänk på att det tar cirka 4 veckor innan färgen har hårdnat. Om möjligt, undvik att stänga fönstren helt då risken finns att färgen klibbar ihop mellan båge och karm. Måste fönstret stängas helt så försök att öppna det så snart som möjligt igen med varsamhet samt låt det stå lite på glänt. Undvik även att putsa fönstren under cirka 4 veckor

Har du en annan fråga som inte besvarats ovan? Fyll bara i formuläret nedan så kontaktar vi dig